Ketil Stokdals Unghundpris

Østerdal Fuglehundklubb har i 2023 innstiftet denne prisen for å minnes og takke vårt mangeårige æresmedlem Ketil Stokdal som gikk bort i 2023. Den skal deles ut hvert år på ØFHKs høstprøve i Dalsbygda.

Prisen tildeles prøvens beste unghund og kåringen gjennomføres etter følgende kriterier: Hver dommer plukker ut den beste unghunden på sitt parti. Etter endt prøvedag samles dommerne og presenterer sin kandidat. Det kåres den beste av disse henholdsvis lørdag og søndag. Kandidatene publiseres. På søndag ettermiddag kåres den beste av de to dagsvinnerne av Kennelklubbens representant og prøvens leder. Vinneren tildeles diplom og en brukspremie.

Kriterier for utvelgelse av kandidater er

1. Talent: Det skal legges vekt på det iboende potensialet i hunden
2. Fuglebehandling. Det skal legges stor vekt på presisjon og djervhet i fugl
3. Jaktlyst. Det skal legges vekt på kontinuitet, intensitet og format
4. Lydighet: Det skal legges vekt på stillferdig samhandling

 

Ketil Stokdal var med i Østerdal Fuglehundklubb fra starten av og var aktiv i organisasjonen helt fram til det siste. Han jobbet aktivt som instruktør for å hjelpe medlemmene med å trene sine hunder og stille dem på jaktprøver. Han utdannet også jaktprøvedommere, og selv var han jaktprøvedommer i over 40 år. Han feiret mange store triumfer med egne hunder på jaktprøver.

Ketil var spesielt opptatt av utviklingen av unge hunder. Han startet alltid å jobbe med valpene allerede i valpekassa og hadde et eget opplegg for å prege valpene. På den måten la han grunnlaget for lydighet på en naturlig måte. For lydige, det måtte de være.

Han jobbet målrettet med unghundene og var nøye på at de fikk gode forutsetninger når han slapp dem i terrenget. Og det skulle være positivt. Han lot dem heller gå i bånd enn feks å gå med rampete makkere eller på vinterføre med lett fugl. Hans mantra var at lydige unghunder som fikk gode forutsetninger var lette å få i orden. Han var ingen tilhenger av tamfugltrening: hunder liker ikke å støkke, sa han. Gode hunder trenger heller ikke den terpingen i fugl. Han mente videre at inngripen i unghundens fuglebehandling er dirkete feil.

For Ketil var god fuglebehandling det aller viktigste; hundene skal være presise og djerve, og reisen skal ideelt sett bare være to skritt fram. Og de skal kunne plukke en etter en i et kull. Avstandsreis var etter hans mening et sirkusnummer han ikke hadde noe til overs for. Særlig ikke på jakta.

Ketil var gjennomført engelsksettermann, men verdsatte gode hunder av alle raser år de viste format, vindbruk og jaktvett i tillegg til utmerket fuglebehandling. Og først og fremst på høsten.

Vi håper denne prisen kan fortsette å inspirere hundeeiere til å la sine unge talenter utvikle seg på en naturlig måte til å bli stjerner. Og at den kan bidra til å bevare og hedre Ketils minne.

 

Unghundprisen 2023

Unghundprisen 2023

I år ble Ketil Stokdals Unghundpris delt ut for første gang. Dommerne nominerte KV Åsrampens CTA Bris med eier/fører Torbjørn Stalsberg som beste unghund lørdag og ES Vakkerdalens Vespa med eier Maiken Furre og fører Marianne Steenland som beste unghund søndag.

Brukspremien i år var en VORN-sekk med påsydd logo.

les mer…