Minneord Bjørn Plassgård

14. apr. 2021 | Nyheter

bilde av Bjørn Plassgård
foto: Ketil Plassgård

Bjørn var en av ildsjelene som i 1985 var med å stifte Østerdal Fuglehundklubb. 

En av klubbens grunnleggere, Bjørn Plassgård fra Alvdal, døde torsdag 8. april. 

Det første styret i klubben ble konstituert 8. mars i 85 og besto av: Alf Kimsås, Jan Øyen, Geir Kielland, Helge Listhaug, Svein Kneppen, Bjørn Plassgård, Ketil Stokdal, Ivar Sørli og Børre Børresen. 

Målsettingen med klubben var den gang som nå, å få samlet og gi et tilbud til de med fuglehund som ivret for jakt, jaktprøver og utstilling. 

Flere av de i styret, spesielt Bjørn og Ketil, hadde et stort kontaktnett i Norge som raskt bidro til at klubben utviklet seg til en populær klubb, og det ble etter hvert arrangert både utstillinger og jaktprøver. 

I 2021 teller klubben godt over 350 medlemmer, og Bjørn har i mange år vært æresmedlem. 

Bjørn har stilt på utallige jaktprøver gjennom årene og jaktet både med kongelige og nære venner. Det som kjennetegnet Bjørn på prøver og i jaktsammenheng var at det aldri var noe stress, roping eller støy med hunder, uansett hvor mange han hadde med seg. Han hadde en imponerende ro og kontroll som mange av oss burde lære av. 

I jaktprøvesammenheng er vel Bjørn en av de i Norge som gjennom årene har hentet flest premier. I skapet står det både kongepokaler og krystall som har blitt han til del gjennom mange hundre jaktprøver. Fra dommere som dømte Bjørn og hans hunder i ulike jaktprøver, om det var vinter, høst, fjell eller lavland, NM eller klubbmesterskap er det ingen som har noe vondt å si om han. Han var en gentleman som aldri diskuterte og kranglet om resultater med andre deltakere eller dommere. 

Likevel var ikke det å vinne premier det viktigste for han. Bjørn var mer opptatt av at en hund som stiller på jaktprøver skal være trent og klar for dette når prøven starter.  

Opp gjennom årene er det mange hundeeiere som har benyttet seg av Bjørn sine kunnskaper for å få trent inn nødvendig kondisjon og dressur, og deretter kunne stille den håpefulle fuglehunden på prøve.  

Vi må ikke glemme at også Gunhild, Bjørns kone, har bidratt mye til at han kunne bruke så mye tid på å trene og stille hunder på prøver gjennom et langt liv. Med huset fullt av hunder, Bjørn ute på trening, jakt eller prøver, fulltids jobb og to sønner skjønner vi at mange av arbeidsdagene ble lange. Det sies også at Gunhild flere ganger måtte møte Bjørn med mere niste og kaffe når det var som mest hektisk med trening og jaktprøver ulike steder.  Som hundefører har hun også fått prøve seg. Når Bjørn hadde flere enn fem hunder som skulle prøves samtidig måtte noen ganger Gunhild trå til. Hun førte blant annet «Pointeren Dart» til 1. VK.  

I Bjørn har vi mistet et medlem som var utrolig kunnskapsrik og samtidig delte villig av sin kunnskap til andre. Bjørn fremhevet aldri seg selv, han ønsket i stedet at så mange som mulig skulle få oppleve gleden i livet med en veldressert hund ute i vår vakre natur. 

Vi lyser fred over Bjørn Plassgård sitt gode minne. 

Familien ønsker i forbindelse med begravelsen at det i stedet for blomster gis en gave til Østerdal Fuglehundklubb.  Dette er noe klubben setter stor pris på og vi takker hjerteligst for dette.  Gave kan gis via Vipps: 119104 eller kontonummer: 1822.11.31262.

For å minnes Bjørn og det han har utrettet for klubben og fuglehundmiljøet i Norge vil ØFHK dedikere en av sine prøver til Bjørn sitt minne. 

Jaktprøvens navn blir «Bjørn Plassgårds minneløp» og alle gaver som tilfaller klubben ifbm. begravelsen vil i sin helhet bli benyttet ved planlegging og gjennomføring av denne prøva. 

For Østerdal Fuglehundklubb

Arnfinn Frengstad 

Leder